dinsdag 14 augustus 2012

Meedoen is belangrijker dan winnen

Meedoen is belangrijker dan winnen


We hebben net een paar weken lang gekluisterd aan de buis gezeten. Uitzinnige vreugde afgewisseld door tranen of door ernstig kijkende gezichten. Het waren weer een paar hele mooi en spannende sportweken.Wat een prachtige beelden vanuit de stad en wat heb ik genoten van ‘onze’ sporters en sportsters. We hebben het weer erg goed gedaan. Zo’n klein landje, zoveel titels en podiumplaatsen. Daar mogen we trots op zijn. En zoveel afvaardigingen; ook daar mogen we trots op zijn!

Meedoen is belangrijker dan winnen, dat lijkt niet te gelden voor alle aanwezige sporters. Serieuze gezichten aan de start van elke onderdeel. Van elke sport. Iedereen maakt kans tijdens de Spelen. Want zomaar kan de topfavoriet bezwijken onder de druk. Of niet helemaal fit zijn op het moment suprème. Net even een mindere reactie hebben, omdat het publiek zo ontzettend indrukwekkend is. Aan het eind van de strijd kan iedereen er met de gouden plak vandoor gaan.
En voor wie niet zo ver komt is meedoen belangrijker dan winnen.

Ook in de wereld van bedrijven is meedoen belangrijker dan winnen.
Vooral in deze tijden, waarin we allemaal wat moeten inleveren. De een wat meer dan de ander. Voor Evou valt er weinig in te leveren qua budget, want deze is er simpelweg niet.
Nu er minder budgetten zijn, wordt het voor veel bedrijven moeilijker om het hoofd boven water te houden. Mee blijven doen is belangrijk. Dus we schuiven wat met de budgetten en schrappen hier en daar wat ‘overbodige’ handelingen. Vaak gaat dit ten koste van opdrachten die bij een ander bedrijf liggen. Helaas voor hen. Eerst aan de eigen mensen denken is het devies.
Opdrachten die ‘buitenshuis’ lagen, worden nu ‘in-huis’ uitgevoerd.
Gelukkig maken deze economische moeilijkheden bedrijven dus ook creatiever. Ze worden eigenlijk gedwongen om creatiever te zijn. Opdrachten die nu ‘in-huis’ worden uitgevoerd zijn een mooie uitdaging voor je eigen werknemers. In het geval van mij met Evou, betekent dit dat de stagiairs hele leuke uitdagingen krijgen. Voor hen wellicht een ‘gouden tijd’. Geen simpele taakjes die ze uit moeten voeren, maar echt meedraaien, meedenken en meedoen met en voor Evou.
Concepten bedenken en uitwerken. Brainstormen over alle mogelijkheden die we hebben.
Een grote uitdaging ligt er voor ze klaar.
Ik ben er klaar voor.
Laat ze maar komen, dan gaan we aan de slag en gaan we voor het mee doen, maar ook voor die gouden plak aan het einde van de eerste wedstrijd; Het hoofd boven water houden. De eindstrijd halen. Die uitzinnige vreugde ervaren en daarna weer een nieuw doel stellen.
En dat maakt dat mee doen nu belangrijker is dan winnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten